Vliegvis-Karper, 2010

 

De schrijver van dit verhaal met een mooie vliegvis-karper. Vliegvissen op karper in de zomermaanden blijft leuk en vooral spectaculair. Ik zou haast willen zeggen met dank aan het korst vissen, waar ik vroeger met regelmaat mijn tijd mee vulde in de zomermaanden. Het heeft dan ook een aantal overeenkomsten, alleen met de vlieghengel kan je natuurlijk veel subtieler presenteren.

Mijn eerste vliegvis karper ving ik op mijn Orvis trout #5 hengel, als 16 jarige op de Kalfjeslaan in Amstelveen, met een soort van rupsachtige nimf. Wat me naar eigen inschatting wel goed leek voor een hongerige karper. Ik kan me nog goed herinneren dat het me wel enige tijd en moeite kostte om uiteindelijk de presentatie zo krijgen dat de vlieg na een hoop worpen, verdween in de mond van de karper. Toen was er geen houden meer aan. De #5 hengel is voor dit formaat vissen eigenlijk te licht, maar natuurlijk wel garant voor een mooie strijd!
In deze periode ving ik ook mijn eerste graskarpers op de vlieghengel. Overigens niet met een vlieg, maar een streng fijn riet dat ik langs de kant plukte. Dit riet monteerde ik aan de haak door middel van een klein lusje. Dit werkte uitstekend, dus ik heb verschillende graskarpers mogen vangen met deze grasvlieg.

Afgelopen zomer heb ik een aantal mooie karpers mogen vangen op de vlieghengel, met halfzinkende palmers. Alles wat enigszins op iets van voedsel lijkt word al snel door de karper geaccepteerd, en als de presentatie ook klopt dan neemt de karper zelfs de moeite om zich 180 graden te draaien en alsnog toe te happen. De presentatie, het beheersen van deze handelingen resulteert in vangen of zelfs goed vangen.Hangen.Lijn strak.

Ik vis een aantal keer per jaar in een forellenput in Duitsland waar ook dit verhaal weer om de hoek komt kijken. Ik heb zeker in het begin tot frustratie aan toe mezelf afgevraagd waarom ik zo af en toe weinig of magertjes ving. Terwijl de mannen met de powerbait en maden redelijk tot heel goed vingen. Inmiddels ken ik aardig de weg daar en kan nu zeggen dat het een combinatie is van presentatie en de juiste vlieg.

Mijn mooiste vliegvis moment, is toch wel vorig jaar zomer nadat ik reeds mijn eerste karper had gevangen die middag. En nog een paar uurtjes over had van die dag, en uiteindelijk een tweede slachtoffer zag azen aan de oppervlakte. Na een drietal worpen verdween hij en kwam weer boven aan de andere kant van de vijver. En was inmiddels druk begonnen met het wroeten in de bodem, dit is verre af van ideaal aangezien we op zicht vissen. Toch maar proberen, na een tweetal worpen werd de palmer toch gepakt!! Hangen, Lijn strak, Explosie, Een reactie als deze had ik dan ook niet eerder meegemaakt. De karper kwam in zijn geheel als een Tarpon, kopschuddend uit het water. Wat een spektakel en energie was dat.

Het vliegvissen op karper is op zich niet zo heel lastig. Als je maar probeert te houden aan het zo geruisloos betreden van de oever. Rustig je voeten verplaatsen alsof je op je pantoffels loopt. Want een verkeerde beweging kan de karper al verstoren. De trillingen voelen ze dan ook door middel van hun zintuigen. Dit geldt ook voor het praten aan de waterkant, dus niet te hard praten of liever helemaal niet. De zon het liefst niet in je rug, anders dan loop je weer de kans dat de vis je schaduw opmerkt. Het zijn van die kleine details, maar o zo belangrijk. Want een verkeerde beweging kan de karper al verstoren. De lijn. Als de lijn maar goed neer komt en enigszins op de juiste plaats natuurlijk. De lijn zo proberen te presenteren dat je de vis kan kruisen in zijn zwembaan. Zorg dat je genoeg tijd hebt om de lijn binnen te strippen en hou rekening met de zinksnelheid van je vlieg. Probeer in te schatten hoe diep de vis zwemt en pas je daarop aan. Als de karper de vlieg in de gaten heeft en deze ook als voedsel herkent hoef je niet veel meer te doen dan te wachten tot hij hem te pakken heeft. Maar vergeet niet om de vlieg een beetje in beweging te houden zodat deze niet te diep wegzakt. Je vist op zicht dus probeer dan ook de vlieg in het zicht te houden dat maakt het moment van aanslaan vele malen makkelijker.

Wat te doen als de karper weinig zin heeft? Toch doorzetten en zo strak mogelijk proberen te presenteren. Dan heb je alsnog een grote kans dat de vlieg wordt genomen. Ik heb zelf meegemaakt dat ik de vlieg wel tien keer perfect voor zijn neus wist te presenteren. Maar geen interesse en zelfs ervan weg zwemmen, maar die elfde keer toch pakken. En aanslaan op het moment dat de vlieg is gehapt. Ruk aan de lijn geven en het spektakel begint. Met korst vissen is het vaak een paar tellen wachten omdat de haak is ingeweven in de broodkorst. Maar dat is hier niet van toepassing, dus direct slaan zodra de vlieg weg is.
Afgelopen zomer heb ik een aantal mooie karpers mogen vangen op de vlieghengel. De soorten vliegen: Zalmeitje, Wormen, Palmers, Imitatie broodkorsten, Nimfen, Kevers, Rupsen het werkt allemaal. Als het maar net niet drijft en binnen een seconde of wat langzaam zinkt. Dan kun je het ook goed door het water strippen en zo verminder je de kans om de karpers te verstoren. Dit is hoe ik te werk ga maar er zullen zeker nog een aantal andere soorten aas of technieken zijn die ook goed vangen.

Succes en wellicht volgend jaar zomer een paar leuke vangstverslagen op het Meivlieg-Forum!

Mark Koorn

December 2010

 

Google Maps