Frans Schoonderwoerd demonstreert het twijnen van leaders 22 nov 2016

Onder de noemer van “het vliegvisvest van ..” is er op elke derde dinsdag in de vierwekelijkse cyclus van de vliegbind avonden bij de Meivlieg de mogelijkheid voor een van leden om iets te doen. Hij  kan dan iets vertellen, demonstreren of laten zien over een vliegvis onderwerp dat hem bijzonder interesseert, waar hij handig in is, waarover hij iets te vertellen heeft of waarover hij eens wil discussiëren.  Onze voorzitter Dick Feenstra heeft op 25 oktober de aftrap gedaan met een verhaal over zijn vliegvis vest. Op 22 november 2016 was Frans Schoonderwoerd bereid om te laten zien hoe je leaders kunt twijnen.

 

Â

Hij had daarvoor een mooie constructie van 2 gestapelde tafels , een stukje draadend en wat haakjes en klemmetjes bedacht om het veel lagere garage-plafond na te bootsen waaraan hij normaal gesproken zijn leaders twijnt. Nu nog en tweetal gewichtjes , een touwtje met wat maataanduidingen en een beetje lijm … en het feest kan beginnen.

Sinds Frans al vroeg in zijn lange vliegvis carrière van een bevriende Belgische vliegvisser had geleerd hoe je zelf op een heel handige manier leaders kon twijnen, vist hij vrijwel uitsluitend met dit soort leaders. Het bijzondere van zijn manier van leaders maken is dat hij het vanaf het plafond doet en met behulp van draaiende gewichtjes. Door daarbij gebruik te maken verschillende materialen (nylon, dyneema, binddraad enz) kun je de leaders allerlei eigenschappen meegeven.

Zo kun je ze lichter of zwaarder en meer of minder elastisch maken. Dat betekent dat je ze meer of minder drijvend kunt maken en dat je de “schokdempende werking” groter of kleiner kunt maken. Je kunt hem zelfs volledig strak maken.

Het principe is dat je uitgaande van meerdere dunne draden (7of 9) telkens over een bepaalde afstand doorlust en “verjongd” naar een kleiner aantal draden totdat je 3 draden overhoudt. Door dit twee keer te doen en de beide strengen daarna in elkaar te twijnen, krijg je een prachtige taps toelopende leader. Aan begin en eind van de leader wordt op speciale wijze een mooie lust gemaakt.

Afhankelijk van het aantal draden waarmee wordt gestart en de sterkte van de gebruikte draad kunnen leaders voor de verschillende aftma-klassen worden verkregen.

Het leuke van deze avond was dat belangstellenden het hele proces ook zelf mochten proberen. Onder toeziend oog en met wat hulp van de meester lukte dat al heel aardig. Het enthousiasme van een aantal deelnemers  was zo groot dat we tegen elven gemaand werden om er een punt achter te zetten. Een zeer geslaagde avond dus. Bedankt Frans, dat was toppie.

De Redactie

Google Maps